Manuele lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage (MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. Het doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het menselijke lichaam weer te versterken.

MLD bestaat uit een lichte aanraking van de huid en de daaronder gelegen weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD bevordert de afvoer van vervuilde lymfe, waardoor er plaats komt voor schone lymfe waardoor de celstofwisseling kan verbeteren.

De belasting van ons lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij. Gebrek aan beweging, stress, ongezonde voeding (suikers en vet ) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed kunnen hebben. Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid en chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen en huidproblemen.

MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Naast een positieve beïnvloeding van de hierboven beschreven symptomen is MLD een prima behandelingsmethode voor en na operaties, bij kneuzingen en bij behandeling van littekens. Bij spataderen kan verlichting van de symptomen bereikt worden. Ook bij zogenaamde “rusteloze benen” kan MLD leiden tot vermindering van de klachten. Tenslotte kan het helpen ter verbetering van stuwingsklachten die op kunnen treden bij zwangerschap.

Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stresss. Door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen.

Om een nog gunstiger effect te bereiken, kan de behandeling ondersteund worden met een elastische tape.

Aangezien lymfe een langzaam stromende vloeistof is, zal een MLD behandeling met een zekere regelmaat plaats moeten vinden. Afhankelijk van de aard van de klacht(en) kan die variëren van meerdere keren per week tot eenmaal per maand. Bij langer bestaande klachten moet rekening worden gehouden met een behandelschema van één à tweemaal per week gedurende enkele weken, daarna wordt met een afbouwschema begonnen en uiteindelijk zal er maar eenmaal per 6 à 8 weken een behandeling nodig zijn.

Een MLD behandeling duurt 30 tot 60 minuten. Het komt regelmatig voor dat men tijdens de behandeling (bijna) in slaap valt ten gevolge van het rustgevende en ontspannende effect van MLD.

Deze massage boeken of informatie aanvragen: